Βλαστοκύτταρα και Αυξητικοί Παράγοντες (PRF) στην Οδοντιατρική
Πληροφορίες
Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μυϊκά, νευρικά, δερματικά, συνδεσμικά, χόνδρινα, οστικά κ.ά. κύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα δηλαδή παράγουν όλους τους άλλους τύπους κυττάρων.
Κύριες αποθήκες βλαστοκυττάρων είναι το λίπος, ο μυελός των οστών και δευτερευόντως το αίμα (αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα). Όταν υπάρχει φθορά ή τραύμα, τα βλαστοκύτταρα του ιστού συγκεντρώνονται στο σημείο της βλάβης και επισκευάζουν τη φθορά, προκαλώντας την αναγέννηση της περιοχής. Στην ιδιότητα αυτή των βλαστοκυττάρων βασίζεται η θεραπεία με PRP.
Η θεραπεία με PRP (πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα) είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αναγεννητικής ιατρικής. Σε κάποιες εξειδικευμένες αναγεννητικές τεχνικές το PRP εμπλουτίζεται με βλαστοκύτταρα από κοιλιακό λίπος.
Στην οδοντιατρική το πλούσιο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα πλάσμα, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις με σοβαρή έλλειψη οστού των γνάθων, όπου η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, καθίσταται από δύσκολη ως αδύνατη, χωρίς την οστική ανάπλαση της περιοχής. Ανάλογα δε με το βαθμό της έλλειψης, η ανάπλαση προηγείται της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων ή γίνεται ταυτόχρονα. Η διαδικασία αυτή είναι απλή και ανώδυνη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Οστική Ανάπλαση εδώ.
Παίρνουμε λίγο αίμα του ασθενή (20-30ml), το οποίο φυγοκεντρούμε σε ειδ ική συσκευή και διαχωρίζουμε τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το πλάσμα του αίματος. Το πλάσμα περιέχει ένα τμήμα (κλάσμα) φτωχό και ένα τμήμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (κυρίως) και βλαστοκύτταρα.
Παίρνουμε το «πλούσιο πλάσμα» και:
Το αναμιγνύουμε με συνθετικό οστικό μόσχευμα, παράγοντας τεχνικό οστό (sticky bone)
Παρασκευάζουμε μεμβράνη κολλαγόνου(PRF) για την κάλυψη του μοσχεύματος
Τα σε υψηλή συγκέντρωση αιμοπετάλια του οστικού μοσχεύματος και της μεμβράνης κολλαγόνου, απελευθερώνουν ειδικές πρωτεΐνες επούλωσης – αυξητικούς παράγοντες (BMP). Οι αυξητικοί παράγοντες προάγουν:
Την αγγειογένεση
Την προσέλκυση και συγκέντρωση νέων ινοβλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος)
Τον πολλαπλασιασμό των οστικών κυττάρων
Έτσι αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγει φυσικό οστό με ταχείς ρυθμούς, αποκαθιστώντας γρήγορα το οστικό έλλειμμα. Επειδή δε, προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, δεν υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.
Η ταυτόχρονη παρουσία λευκοκυττάρων στη μεμβράνη κολλαγόνου παίζει καθοριστικό ρόλο στη δραστική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, των φλεγμονωδών αντιδράσεων, του οιδήματος και στην καταπολέμηση των μολύνσεων, συμβάλλοντας στη μετεγχειρητική άνεση του ασθενούς.